torstai 15. joulukuuta 2016

Joulukalenterin 15. luukku: Väriä lautaselle

Jokainen varmasti tietää, että pitäisi syödä puoli kiloa kasviksia päivässä, mutta vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan ainoastaan n. 10% suomalaisista pääsee päivittäin tähän tavoitteeseen, mikä on mun mielestä aika huolestuttavaa. Puoli kiloa voi äkkiseltään kuulostaa paljolta, mutta noihin kasviksiinhan kuuluu siis karkeasti lajiteltuna juurekset (mutta ei peruna), vihannekset, palkokasvit, marjat, hedelmät sekä sienet, joten jos syö terveellistä ja monipuolista ruokaa, niin puoli kiloa tulee kyllä todella helposti täyteen. Sillä ei myöskään ole merkitystä, onko kasvikset raakoja vai kypsennettyjä tai onko se lisukkeena tai itse ruuassa. Itse asiassa kasviksia olisi hyvä syödä eri muodoissa, koska jotkut ravintoaineet imeytyvät paremmin kypsennettynä.



Miksi niitä kasviksia sitten pitää syödä? Kasvikset sisältävät painoonsa nähden vähän energia, mutta todella runsaasti elimistön toiminnan ja hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä suojaravintoaineita, kuten vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä kuitua. Kasvisten käytön terveyshyödyt on kiistattomat ja useissa tutkimuksissa kasvisten runsaan käytön on todettu esimerkiksi pienentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään. Lisäksi kun täytetään vatsaa kasviksilla, se vie tilaa epäterveelliseltä ruualta, mikä auttaa painonhallinnassa.



Kiinnitä tänään erityistä huomiota syömisiisi ja varmista, että syöt vähintään puoli kiloa kasviksia. Lautaselle kannattaa kerätä mahdollisimman paljon eri värisiä kasviksia, sillä eri värit sisältävät erilaisia tehoaineita. Sen lisäksi, että kasvisten luonnolliset värit sisältävät tärkeitä suoja-aineita, värikkäät kasvikset näyttävät lautasella kauniimmilta ja herkullisemmilta :)

 Kaikki kuvat Pixabaysta

1 kommentti :